mali mühür nasil alinir

Mali Mühür Nasıl Alınır?

Mali mühür elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı sistemi tarafından üretilen sertifikalar, kurum ile tüzel kişiler, işletme ve kuruluşlar tarafından elektronik belge olarak oluşturulan fatura ve diğer yasal belgelerin kaynağının, içeriğinin ve bütünlüğünün garanti altına alınması, elektronik ortamda muhataplarına iletilmesi ve elektronik ortamda saklanması esnasında gizliliğinin ve güvenliğinin sağlanması amacı ile kullanılmaktadır.

Mali Mühür Başvurusu Nasıl Yapılır?

Mali mührü, Kamu SM’nin internet sayfası üzerinden başvuru formunu doldurarak ve mali mühür ücretini TUBİTAK’a ileterek alabilirsiniz. İlgili ödeme banka şubelerinde, bankaların internet veya mobil şubelerinde vergi kimlik numaralarınızı sorgulatarak yapabilirsiniz.

Paraşüt ile e-fatura kullanmak isteyenler ise mali mühür başvurusu uygulamasında yer alan Başvuru Kılavuzu üzerinden veya direk Kamu Sertifikasyon Merkezi sayfası üzerinde yapabilirler. Başvuru yapıldıktan yaklaşık 7 gün sonra mühür elinize ulaşmaktadır.

Başvuru Sonrası Yapılması Gerekenler

  • Mali mühür başvurusu sonrası, Islak İmzalı Başvuru Formu ara yüzünün seçilmesi durumunda formun çıktısı alınarak imza yetkilisi tarafından imzalanır, imza sirküleri ile beraber fiziki posta yoluyla Kamu SM’ye gönderilir.
  • Kurum imza yetkisinin e-imzası bulunuyorsa başvuru formu elektronik imza ile imzalanır.
  • Ödeme sırasında hesap belgesi açıklama alanına Başvuru kodu yazılmaktadır. Kodun yazılmadığı durumda, yapılan ödeme dikkate alınmaz ve sertifika üretilmez.
  • Talep edilen hizmet ve ürüne uygun bedel, Kamu SM banka hesap numarasına yatırılmaktadır.
  • Talep edilen hizmet ve ürün bedeli Kamu SM hesabına geçtikten sonra Sertifika Üretim sürecine başlanmaktadır.

Mali Mühür İle İlgili Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler

  • Mali mühürlerin 3 yılda bir yenilenmesi gerekir.
  • Firma unvanının değişmesi durumunda, eski unvan üzerinden alınan mali mühür geçerliliğini yitirmiş olduğundan yeni unvan ile tekrar mali mühür başvurusu yapılmalıdır.
  • e-Fatura kullanmak isteyen kişiler mali mühür almak zorundadır.
  • Mali mühre Kamu SM İnternet sayfası üzerindeki formu doldurarak başvurabilirsiniz.
  • Mali mühür elektronik fatura başvuru işleminde firmayı sisteme tanımlamak için kullanılmaktadır.

Mali Mührün e-Fatura Uygulamasındaki Önemi

Öncelikli olarak belirmeliyiz ki data transferlerinin güvenliği e-fatura uygulamalarında fazlası ile önelidir. Bu nedenle de kaynağın inkar edilemezliği ve ver bütünlüğünün korunması için mali mühür kullanımı zorunlu hale getirilmiştir.

Gerçek şahıslar e-imza kullanma seçeneğini de tercih etmektedir. Bu nedenle de mali mühür olmasızın e-fatura düzenlemesi yapılmadığından mali mühür fazlası ile önem teşkil etmektedir.

Mali Mühür İle e-İmza Arasındaki Fark Nedir?

Birbirlerinden tamamen ayrı oldukları halde genellikle aynı şey olarak değerlendirilip karıştırılan mali mühür ile e-imza’nın işlemleri ve kullanım alanları hakkında bilgi verecek olursak:

E-imzanın mali mühürden en önemli farkı, firma yerine şahsa veriliyor olmasıdır. E-imza, kişilerin ıslak imzası yerine geçmektedir.

Şahıs firması olarak elektronik fatura kullanıcısı olmak isteyenler, başvurularını mali mühür yerine e-imza ile de yapabilirler.

Mali Mühür Hangi Amaçlarla Kullanılmaktadır?

Mali mühür birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle tüzel kişiler ile kurum, kuruluş ve firmalar tarafından yapılan e-belge şeklinde düzenlenecek olan resmi evraklar ve faturaların kaynağının ve muhteviyatının korunması amacı ile kullanılmaktadır.

Bunların dışında dijital mecralarda muhataplarına gönderilmesi ve elektronik ortamlarda muhafazası sırasında güvenliğin sağlanması amacı ile de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

 

Related Posts

ne zaman emekli olurum

03

Şub
Haberler

Ne Zaman Emekli Olabilirim

Ne zaman emekli olacağınızı öğrenmek istediğinizde e-Devlet üzerinden giriş yaparak SGK’yı seçebilir ve ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilirsiniz. Bu işlem için e-Devlet şifrenizin olması yeterli […]

issizlik ödenegi alma hesaplama

31

Oca
Haberler

İşsizlik Ödeneği Alma Hesaplama

İşsizlik ödeneği, 4447 sayılı işsizlik Sigortası Kanununa göre Sigortasız işsizlere belirtilen şartları taşımaları durumunda, çalışmadıkları süre zarfında aynı kanunda belirtilen süre ve miktarda yapılan ödemedir.[…]

2020 kidem tazminati

22

Oca
Haberler

2020 Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli nedenlerle iş yerinden ayrılırken işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu gereğince işçiye ödemekle yükümlü olduğu tazminat şeklidir. Ancak kendi isteği ile[…]