Muhasebeci Nedir? Neler Yapar?

Muhasebeci Nedir? Neler Yapar?

Muhasebeci, firmaların olmazsa olmaz departmanlarından olan muhasebe bölümünde şirketlerin politikaları ve ihtiyaçlarına yönelik finansal işlemlerinin gerçekleştiren kişidir. Ayrıca muhasebeci nedir sorusuyla ilgili olarak muhasebe bürosunda gerçekleştirilmesi gereken çok sayıda görev ve sorumluluğunun olduğu da unutulmamalıdır. Bu departmanda anlaşmalı özel ve kamu sektörlerine hizmet sunulmakla beraber firmaların gelir gider tablosu hazırlama, yıllık bilanço hazırlama ve SGK ile vergi ödemelerini takip etme gibi işlemler yapılır. Ek olarak şirketin finansal raporlarını da muhasebeci hazırlamaktadır.

Muhasebeci Neler Yapar?

Muhasebeci neler yapar sorusundan önce muhasebe ofislerinin hangi hizmetleri sunduğu bilinmelidir. Şirketlerin kuruluş aşamasında etkin rol oynayan muhasebe büroları, faaliyetlerin net bir şekilde anlaşılması adına temel bilgileri toplayarak yöneticilere aktarım sürecini yönetmektedir. Haliyle muhasebeci de bu aşamayı yöneten kişidir. Profesyonel bir muhasebeci, mali durumlar ve vergiler hakkında en güncel bilgilere sahip olmalıdır. Bu nedenle şirketin vergi konularını hesaplar üzerinden inceleyerek kontrol sağlamaktadır. Ayrıca işletmeyle ilgili ekonomik ve sosyal süreçleri de incelemek durumunda olan muhasebeciler, dönem içi ve dönem sonu faaliyetlerini tablolardan yararlanarak hazırlar ve yönetime sunar.

Muhasebecinin görev ve sorumlulukları bir hayli fazladır. Şirketlerin ihtiyaç ve taleplerine göre hareket eden ve mevzuata hakim olması gereken muhasebeciler öncelikle danışmanlık hizmeti vermektedir. Yani mali konular başta olmak üzere firmanın ihtiyaç duyduğu tüm bilgiler için hizmetler sunan muhasebeciler, genel muhasebe hizmetleri sunmaktadır. O halde muhasebeci nedir sorusuna daha detaylı bir yanıt verilmesi gerekir. Mali mevzuattaki gelişmeleri yakından takip eden muhasebeciler anlaşmalı mali müşavir hizmetlerinin yanı sıra şu çalışmaları gerçekleştirmektedir;

  • Anlaşmalı oldukları özel ve resmi kurumların gelir – gider durumlarını deftere kaydeder.
  • Kuruluşların yükümlü olduğu vergi beyannamelerini düzenler.
  • Kuruluşların yanı sıra serbest iş yapan kişilerin de beyanname işlemlerini tamamlar.
  • Firmalar ve kişiler adına vergi daireleriyle uzlaşma işlemlerini gerçekleştirir.
  • SGK ile ilgili süreçleri yönetir.
  • Çalıştığı firma bünyesinde mali danışmanlık yapar.

Tüm bu görevlerin yanı sıra profesyonel bir muhasebeci ile çalışmak şirketlere birçok fayda sağlar. İlk olarak şirketin sahip olduğu kıymetlerin tespitini sağlayan muhasebeciler bu bakımdan firmaya detaylı bilgiler sunmaktadır. Öte yandan firmanın tüm faaliyetleriyle ilgili verileri toplayarak aktarırken, 3. şahıslar ile firma arasında ortaya çıkabilecek ekonomik sorunları da muhasebeci inceleyerek analiz yapabilir.

Muhasebeciler, vergi dairesi ve SGK gibi kurumlarla iletişim halindedir. Firmayla devlet kurumları arasındaki iletişimi sağlayan bu kişiler ayrıca bordro hesaplama ve sigorta prim hesaplama gibi konularda da çalışmalar yapmaktadır. Anlaşmalı oldukları firmada çalışan personellerin sigorta bilgileri, işe giriş ve çıkış tarihleri ile prim hesaplamaları da muhasebeci ne iş yapar sorusuna verilen yanıtlar arasındadır. Ek olarak firmanın kanuna uygun olarak büyük defter, kasa defteri, makbuz, fiş ve buna benzer girişleri de muhasebeci tarafından kontrol edilmektedir. Bir muhasebeci faturalandırma ve tahsilat sürecinden de sorumludur. Borç ve alacak bilgilerini takip eden muhasebeciler çek, senet ya da banka hesaplarıyla ilgili süreçleri de yönetmektedir.

Muhasebecilerin Çalışma Alanları

Muhasebeciler öncelikle serbest muhasebeci unvanıyla kendi ofislerini açabilir. Vergi mevzuat kapsamının artmasıyla beraber muhasebecilere her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca muhasebe eğitimi alan bireyler de başlangıçta ön muhasebeci olarak serbest muhasebeciyle beraber hizmet vermeye başlayabilir.

Muhasebecilerin Mesleki Eğitim Süreci

Muhasebeciler, siyasal bilimler başta olmak üzere bankacılık, işletme, muhasebe, iktisat, hukuk ve maliyet dalında eğitim sunan fakültelerde mesleki eğitim süreci almaktadır. İlgili fakültelerde ön lisans düzeyinde diploma almış olmak da yeterlidir. Fakültelerin yanı sıra maliye meslek ve ticaret liselerinde de muhasebe eğitimi verilmektedir.

Muhasebecilik mesleği genelde staj yoluyla öğrenebilmektedir. Bununla beraber serbest muhasebeci adayları stajlarını mali müşavir ya da yeminli mali müşavirlerin denetiminde tamamlayabilir. Staj sürecinde muhasebeci neler yapar sorusunun yanıtlarına dair pek çok detayı öğrenen bireyler ayrıca staj süresine de dikkat etmelidir. Ön lisans mezunlarının staj süresi 4 yıl iken, maliye meslek ve ticaret lisesi için bu süre 6 yıl olarak belirlenmiştir. Muhasebeci adayların çalışma ve zorunlu eğitim programları ise ‘Temel Eğitim ve Staj Merkezi’ (TESMER) tarafından hazırlanmaktadır.

Muhasebecilerde Aranan Nitelikler Nelerdir?

Muhasebe ofisleri, muhasebeci ararken bazı kriterlere göre istihdam sağlamak durumundadır. O halde muhasebecide aranan özellikler şu şekilde sıralanabilir;

  • Muhasebe programlarına hakim olması
  • Word ve Excel gibi MS Office programlarını bilmesi
  • Muhasebe bilimindeki teorik bilgilerden yararlanabilmesi
  • Esnek çalışma saatlerinde fonksiyon gösterebilmesi
  • Diğer ekip arkadaşlarıyla uyumlu bir şekilde çalışabilmesi
  • Muhasebe alanında eğitim almış olması
  • Yöneticisinin verdiği işleri zamanında ve eksiksiz olarak yapabilmesi
  • Muhasebe ekipmanlarını kullanabilmesi
  • Kurumsal yazışma diline hakim olması

Nasıl Muhasebeci Olunur?

Muhasebe işlemleri, teknolojinin gelişmesiyle beraber artık bilgisayar üzerinden kurulan programlar ile yapılmaktadır. Firmaların cari hesapları, alış ve satışları ile bordro ve yıl sonu raporlarını düzenleyen muhasebeciler, bu hizmeti verebilmek için bazı süreçlere dahil olmak durumundadır. Bu süreçler ön muhasebeci için sadece ön lisans muhasebe eğitiminden sonra başlayabilir. Ancak üst mevkilerde yer almak ve bu alanda bir unvana sahip olmak için lisans programlarından mezun olduktan sonra staj dönemini başarıyla tamamlama şartı bulunmaktadır.

Muhasebeci Ne Kadar Maaş Alır?

Ön muhasebeci olarak bir muhasebe ofisinde çalışmaya başlayan muhasebeciler genelde asgari ücret üzerinden değerlendirilmektedir. Bu rakam büyük muhasebe ofislerinde 2.500 TL ile 3.000 TL arasında olabilir. Muhasebeci neler yapar sorusunun yanıtlarına uygun olan her muhasebeci adayı kendini geliştirdikten sonra büyük şirketlerde çalışarak 5000 TL’ye kadar maaş alabilmektedir.

Serbest muhasebeciler için bu rakamlar farklılık göstermektedir. Daha etkin ve kapsamlı bir görev sorumluluğuna sahip olan serbest muhasebecilerin maaşları 5.000 TL’den başlamaktadır. Ayrıca serbest muhasebeciler kendi muhasebe bürosunu açarak hizmet verebildiği için bu rakam 20 bin TL’ye kadar da çıkabilmektedir.

Mali Müşavir Ne Kadar Maaş Alır?

Mali müşavir, üst düzey bir muhasebecilik pozisyonudur. İİBF bölümlerinde okuyan öğrenciler, belirli sınav süreçlerini tamamlayarak mali müşavir olabilir. Ancak mali müşavir olmak için staj dönemleri ve özel olarak yapılan sınavlardan başarıyla ayrılmak gerekir. Günümüzdeki bir mali müşavirin maaşı ortalama 5.000 TL’den başlar. Mali müşavirlerin görev ve sorumlulukları normal bir muhasebeciden fazladır.

Yeminli Mali Müşavir Ne Kadar Maaş Alır?

10 yıl boyunca serbest muhasebeci mali müşavir olarak görev alan ve yeterlilik sınavını kazanan kişilere YMM yani yeminli mali müşavir denir. Yeminli mali müşavir maaşları 10 bin TL’den başlayarak iş koluna ve iş tecrübelerine göre 50 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Muhasebeci nedir veya muhasebeci ne iş yapar gibi soruların yanıtlarından sonra serbest muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavir hakkında da merak edilen durumlar bu şekildedir. Kendini muhasebe biliminde yeteri kadar geliştirmiş, mali mevzuatları takip eden, eğitim almış ve finansal konularda başarılı olan herkesin bir muhasebeci adayı olduğu unutulmamalıdır. Asıl önemli olan durum, hizmet sürecinde herhangi bir sorun yaşanmaması ve unvan alabilmek adına adayların kendini geliştirmeye devam etmesidir.

Related Posts

ne zaman emekli olurum

03

Şub
Haberler

Ne Zaman Emekli Olabilirim

Ne zaman emekli olacağınızı öğrenmek istediğinizde e-Devlet üzerinden giriş yaparak SGK’yı seçebilir ve ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilirsiniz. Bu işlem için e-Devlet şifrenizin olması yeterli […]

issizlik ödenegi alma hesaplama

31

Oca
Haberler

İşsizlik Ödeneği Alma Hesaplama

İşsizlik ödeneği, 4447 sayılı işsizlik Sigortası Kanununa göre Sigortasız işsizlere belirtilen şartları taşımaları durumunda, çalışmadıkları süre zarfında aynı kanunda belirtilen süre ve miktarda yapılan ödemedir.[…]

2020 kidem tazminati

22

Oca
Haberler

2020 Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli nedenlerle iş yerinden ayrılırken işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu gereğince işçiye ödemekle yükümlü olduğu tazminat şeklidir. Ancak kendi isteği ile[…]