ne zaman emekli olurum

Ne Zaman Emekli Olabilirim

Ne zaman emekli olacağınızı öğrenmek istediğinizde e-Devlet üzerinden giriş yaparak SGK’yı seçebilir ve ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilirsiniz. Bu işlem için e-Devlet şifrenizin olması yeterli olacaktır.

Ne zaman emekli olacağınızı öğrenmek istediğinizde sigortalı çalışma gün sayınızı sisteme girmeniz yeterlidir. Daha sonra hangi tarihte ve hangi şartlar altında emekli olacağınızın bilgisi size sunulacaktır.

Emeklilik yaşı hesaplaması vatandaşlar tarafından araştırılmaktadır. 4A, 4B ya da 4C sigorta koluna bağlı olarak çalışanların emeklilik hesaplamaları da farklılık göstermektedir. Yani SSK’lı olarak çalışan biri ile Bağkur üzerinden prim ödemesi yapanların emeklilik süreleri aynı değildir.

Yaş ve prim sayısı emeklilikteki 2 önemli etkendir. Aynı zamanda kadın ve erkeklerin emeklilik hesaplamaları da farklılık göstermektedir. Erkeklerde askerlik, kadınlarda ise doğum için 2 yıl prim olarak ödenebilmektedir.

Ne zaman emekli olurum sorgulamasından önce hizmet dökümünüzü görüntülemeniz faydalı olacaktır. Çünkü hizmet dökümünü görüntüleyerek kaç yıl prim ödendiği görülmektedir.

Emeklilik Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Emeklilik yaşı hesaplaması için kişiden istenen bilgiler şu şekildedir; cinsiyet bilgisi (kadın ve erkekte emeklilik yaşı farklı olduğundan), malüliyet bilgisi, erken yaşlanma, doğum tarihi, hizmete başlama tarihi, SSK prim ödeme gün sayısı, var ise diğer sandıklara ait gün sayısı, yine varsa askerlik gün sayısı, fiili gün sayısı, varsa yurtdışı gün sayısı, 3600 günün doldurulduğu tarih.

Bu bilgilerin girilmesinin arından ‘gönder’ tuşuna basıldığı takdirde kişinin ne zaman emekli olacağı bilgisi sistem tarafından otomatik olarak hesaplanmakta ve sonuç kişilere aktarılmaktadır.

Emeklilik Hakkı İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Emeklilik hakkı için sigortalılık süresi, kişinin ilk defa çalışmaya başladığı ve sigortalı olduğu tarih ile emekli olacağı tarih arasındaki süreye denmektedir. Bu süre içerisinde SGK’ya çalışan adına, işverenin yatırdığı primlere de prim ödeme süresi denmektedir.

Yaşa ise, emeklilik için tamamlanması gereken yaş denmektedir. Sosyal güvenlikte 1 ay, 30 gün olarak; 1 yıl da 12 ay olarak alınmakta ve tüm hesaplamalar da bunun üzerinden yapılmaktadır. işçi, memur, Bağkurlu ve erkek çalışan, kadın çalışsan fark etmeksizin emeklilik için 3 şart gereklidir;

  • Belirli süre sigortalı olmak ki, burada işe giriş tarihi önemli ve bu süre erkek çalışan ile kadın çalışana göre değişmektedir.
  • Belli bir süre sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmiş olması.
  • Emeklilik yaşı kadın çalışan ile erkek çalışana göre değiştiğinden yaşın dolmuş olması gerekir.

Bu 3 koşulun, yani belirli süre çalışılmış olması, çalışma süresince primlerin ödenmiş olması ve gerekli yaşın doldurulmuş olması gerekiyor ki emekli olunabilsin. Bunlardan biri dahi eksik olursa, emekli olunmamaktadır.

Related Posts

issizlik ödenegi alma hesaplama

31

Oca
Haberler

İşsizlik Ödeneği Alma Hesaplama

İşsizlik ödeneği, 4447 sayılı işsizlik Sigortası Kanununa göre Sigortasız işsizlere belirtilen şartları taşımaları durumunda, çalışmadıkları süre zarfında aynı kanunda belirtilen süre ve miktarda yapılan ödemedir. […]

2020 kidem tazminati

22

Oca
Haberler

2020 Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli nedenlerle iş yerinden ayrılırken işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu gereğince işçiye ödemekle yükümlü olduğu tazminat şeklidir. Ancak kendi isteği ile[…]

2020 asgari ucret

21

Oca
Haberler

2020 Asgari Ücret

2020 yılı asgari ücret aylık brüt 2.943 TL, aylık net 2.324,70 TL, günlük brüt 98,10 TL olarak belirlenmiştir. Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanı tarafından[…]