Şahıs şirketi, ticari faaliyet gerçekleştirecek olan gerçek kişilerin kendilerini tacir olarak kayıt ettirmelerini sağlayan bir uygulamadır. Şahıs şirketlerindeki gerçek kişi aynı zamanda kurucudur. Elbette şahıs şirketi nasıl kurulur konusunda anonim ve limited şirket kuruluş sürecinde bilinmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Bu işletmelerde kurucu kişinin dışında herhangi bir tüzel kişilik mevcut değildir. Yani kurucu, ticarete konu olan tüm faaliyetlerini kendi hesabında yürütmektedir.
Şahıs işletmelerinin kuruluşu, diğer sermaye şirketlerine göre daha az maliyetlidir. Bununla birlikte hızlı bir kurulum süreci bulunan şahıs şirketlerinin kazançları gelir vergisi dilimleri üzerinden vergiye tabi tutulmaktadır.
Neden Şahıs Şirketi Kurulmalı?
Öncelikle kendinize ait bir işletme kurmak istemeniz halinde ilk tercihiniz şahıs şirketi olmalıdır. Diğer şirketlere göre daha küçük olan şahıs firmasının kuruluş aşamaları da basit bir şekilde ilerlemektedir. Bir girişim gerçekleştirmek isteyenler şahıs şirketi kurarak iş hayatının ilk adımını atmaya başlayabilir. Ayrıca ticari kimliğe kavuşmak için de şahıs şirketinin açılması gerektiği unutulmamalıdır.
Şahıs Şirketi Kurmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Sermaye göstermenin zorunlu olmadığı, kurucu kişinin aynı zamanda şirket sahibi olduğu şahıs şirketi için bazı evraklar hazırlanmalıdır. Ayrıca şahıs şirketi nasıl kurulur sorusunun yanıtlarına geçmeden önce şahıs şirketi sahiplerinin borçlar kanunu hükümlerine tabi olduğu unutulmamalıdır. Bu durumda işletmenin borçları ve ticari faaliyetleri karşısında işletme kurucusu, tüm mal varlığı ile sorumlu olmaktadır. Şirketi kurmak için kurucudan talep edilecek belgeler;
- Noterden muhasebeci vekaleti
- Kimlik fotokopisi
- Noterden şahsi imza beyannamesi
- E-devlet veya muhtarlıktan alınacak ikametgah belgesi
- 2 adet fotoğraf
- İş yeri kira sözleşmesi şeklinde sıralanmaktadır.
Şahıs şirketi kurmaya karar verenler ilk olarak serbest muhasebeci mali müşavir ile iletişime geçmelidir. Bu aşamada muhasebeciniz ile işlerin takibi için sözleşme yapmalısınız. Ayrıca mali müşavir olmadan vergi beyannamesi verilmez. Vergi, kuruluş, devlet teşvikleri ve daha pek çok konuda özel ve detaylı bilgilendirme yapacak bir muhasebeciyle çalışmak, maliyet kayıplarının önüne geçecektir.
Şahıs Şirketi Kuruluşunda Vergi Dairesi Kayıt İşlemleri
Şahıs şirketi kurmak için hazırlanan belgeler, eksiksiz olmalıdır. Yine bu aşamada vergi dairesi kaydı yaptırmak için de mali müşavirinizden ekstra bilgi alabilirsiniz. Vergi dairesi kayıt işlemleri için hazırlanacak belgeler ise aşağıdaki gibi olacaktır;
- Mali müşavir sözleşmesi
- İş yeri açılış bildirimi
- Elektronik posta tebligat formu
- İnternet vergi dairesi şifre formu
- Damga vergisi beyannamesi
İlgili belgeler hazırlanarak vergi dairesine başvuru yapılmaktadır. Bu sayede daire tarafından işletme kaydı tamamlanacak ve vergi levhanız hazırlanacaktır. Ortalama 5 gün içerisinde ise vergi dairesinden gelecek bir yetkili, beyan adresinde incelemelerde bulunacaktır.
Şahıs Şirketi Kuruluş Sürecinde Yasal Defterin Onaylanması
Vergi dairesine kayıt yapılmasının ardından yasal mevzuata uygun olarak aynı gün içinde firmanın resmi defteri noterden tasdik ettirilmelidir. Vergi levhasının alınmasından sonra ise ticari faaliyetlerde kullanılmak üzere irsaliye, fatura ve makbuz gibi evraklar da matbaalardan bastırılmaktadır. Aynı şekilde şirketin kaşesi de matbaalar tarafından hazırlanır.
Şahıs şirketinin hazırlanmasından sonra vergi levhası ile bankalardan ticari hesap açtırabilirsiniz. Ayrıca pos cihazı alabilir ve personel çalıştırmaya da başlayabilirsiniz. Mali müşaviriniz bu süreçte personellerin sigorta giriş ve çıkışları ile aylık bildirgelerinin verilmesi ve fatura kesilmesi gibi işlemleri yönetecek ve bilgi paylaşacaktır.
Şahıs Şirketinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Şahıs şirketi nasıl kurulur aşamaları bu şekilde gerçekleştikten sonra pek çok avantaja sahip olan firma sahipleri öncelikle bürokrasi süreçlerinin kolay olduğunu bilmelidir. Ayrıca diğer şirketlere göre daha düşük maliyetli olan şahıs şirketlerinin açılış ve kapanış işlemleri de 1 gün içinde tamamlanabilir. Sermayenin zorunlu olmadığı şahıs şirketinde bireysel olarak kuruluş söz konusudur. Son olarak muhasebe ücretleri, limited ve anonim şirketlere göre daha azdır.
Şahıs şirketinin bu avantajlarından sonra birkaç dezavantajı bulunmaktadır. Öncelikle sermaye şirketlerine göre kredi kurumlarına karşı daha az prestijli olan şahıs firmalarında yıllık net kâr arttıkça gelir vergisi de artmaktadır. Bu nedenle gelir vergisi oranları yüzde 35’e kadar çıkabilir. 2019 yılı için sabit olarak sermaye şirketlerinde uygulanan kurumlar vergisi oranı %22’dir.
Şahıs Şirketi Kuruluş Maliyeti Ne Kadar?
Şahıs şirketi kuruluş maliyetleri hakkında bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Şahıs Şirketi Kuruluşundan Sonraki Maliyetler
Şahıs firması kurulduktan sonra bazı maliyetlerle karşılaşabilirsiniz. Aylık veya 3 ayda bir yapılması gereken ödemeler şu şekilde olacaktır;
- Çalışan var ise her ay ödenmesi gereken sigorta primi
- 3 ayda bir veya aylık ödenecek geçici vergi
- 3 ayda bir ödenecek ya da aylık ödenecek stopaj
- Aylık mali müşavir ücretleri
- Yıllık meslek odası üye aidatları
- Yılda bir kez gelir vergisi
- Her ay ödenmesi gereken BAĞ-KUR primi
- Her ay KDV
Şahıs Şirketi Kuruluşundan Sonra İhtiyaç Duyulabilecek Bilgiler
Öncelikle şahıs şirketi nasıl kurulur konusunda kuruluş süresinin vergi dairesine yapılacak başvurudan sonra 1 ile 3 gün arasında tamamlanabileceğini unutmayın. Perakende satışı yapacak olanlar vergi dairesi açılış tarihi itibariyle 15 gün içinde maliyeden yazar kasa için izin yazısı almalıdır. Söz konusu izin yazısıyla beraber yazar kasa alarak servis işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Tüm işlemlerin ardından da yine maliyeden yazar kasa levhanızı alabilirsiniz.
Şahıs şirketi nasıl kurulur aşamasında fatura bastırmak isteyenler kuruluş tarihi itibariyle satışların belgelenmesi amacıyla anlaşmalı matbaalara ulaşabilir. Sigortalılık durumu da şahıs şirketi kuruluş aşamasında çokça merak edilmektedir. Vergi mükellefi olacak firma sahipleri cüzü bir prim ödemeye başlayabilir. Ayrıca emekli şahıs şirketi sahipleri, sosyal güvenlik destekleme primi ödemek durumundadır. Bu prim asgari ücretin yaklaşık yüzde 12’sine denk gelir.
Şahıs şirketi için belirlenen gelir vergisi dilimleri de pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Sizler de şahıs şirketi nasıl kurulur aşamasının tüm detaylarını bu şekilde uygulayarak sadece kendinizin yönetimini gerçekleştirdiği bir şahıs firmasına sahip olabilirsiniz.